Er zijn verschillende parameters die betrekking hebben op de daadwerkelijke productie van elektriciteit door zonnepanelen.
- Zonuren
- Golflengte
- Temperatuur
- Ligging
Alle vier zijn ze in principe waar maar er is nogal wat ruis in de berichtgeving. Over temperatuur en ligging is wel het een en ander redelijk bekend. Over zonuren en golflengte niet en juist die 2 blijken zeer belangrijke parameters.
Zonlicht
Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Maar zonlicht is een breed begrip. Feitelijk bestaat zonlicht uit een waaier aan verschillende golflentes, variërend van UV licht (vanaf ca 300 nm) tot IR licht (2.000 nm). Het zichtbare gedeelte ligt tussen 400 en 800 nm.
De meeste moderne zonnepanelen hebben een breed werkingsgebied en kunnen tot zo’n 20% van het licht omzetten in elektriciteit. Tenminste, onder laboratoriumcondities. Maar een gemiddelde dag is geen laboratorium. Bovendien, het zou niet vreemd zijn om te veronderstellen dat een bewolkte dag een ander lichtspectrum geeft dan een onbewolkte dag of een regenachtige dag.
KNMI
De enige manier om iets te weten te komen over zonlicht zijn de openbare bronnen van het KNMI. Elke dag meten zo’n 50 weerstations verspreid over Nederland tientallen weersgegevens, sinds 1951. Deze gegevens worden dagelijks beschikbaar gesteld. Een van deze gegevens is ‘Globale straling’ en dit is een maat voor de hoeveelheid zonne-energie die op een dag wordt ontvangen door een meetinstrument, een pyranometer.