De zonnepanelen zijn eind juni op het dak gelegd en zijn direct goed stroom gaan produceren. Volgens de informatie van Milieucentraal zijn de maanden juli en augustus samen goed voor zo’n 25% van het jaarverbruik. De maanden daarna neemt dit af tot ongeveer 3% in de wintermaanden. Vanaf maart gaat het dan weer flink omhoog.
Er zijn verschillende parameters die de stroomproductie beïnvloeden:
- Ligging
- Hoeveelheid licht / zon / wolken
- Daglengte
- Temperatuur
Ligging
Het hoogste rendement hebben zonnepanelen wanneer ze op het zuiden zijn gericht en waar de dakhelling 40-60° is. Toevallig is dat precies het geval in onze situatie. Ook kan er invloed zijn van schaduw door gebouwen en begroeiing. Maar dat is bij ons niet het geval.
Zonlicht
Hoe meer zon, hoe meer elektriciteit de zonnepanelen leveren. Wanneer er een wolk voorbij drijft op een heldere dag zie je direct de productie terugvallen.
Daglengte
In de zomermaanden is er tot zo’n 18 uur daglicht maar de effectieve productie is gedurende 12 uren. Dit komt doordat de zon in het oosten opkomt en in het westen ondergaat. In het begin en einde staat de zon zo laag of dwars georiënteerd dat er geen effectieve productie is. Deze periode wordt korter naarmate het winter wordt.
Temperatuur
De productie van elektriciteit is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. De referentietemperatuur is 25 °C en elke graad lager levert een verbeterd rendement op van ca 0,35%. De panelen worden bij volop zon, zowel zomer als winter, ca 10-20 °C warmer dan de luchttemperatuur. In zekere zin leveren de panelen dan relatief 10% meer op dan in de zomer.